Τέρμα το νυστέρι; Μια ολιγόλεπτη θεραπευτική μέθοδος με λέιζερ έρχεται να βοηθήσει σοβαρές ασθένειες του καρκίνου.
Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού, μη εγχειρήσιμο, είδαν τους όγκους τους να «χάνονται» αφότου υποβλήθηκαν σε μια νέα θεραπεία με λέιζερ. Η τεχνική δεν περιλαμβάνει εγχείρηση, ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και δεν προκαλεί βλάβη σε υγιή κύτταρα.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο του University College του Λονδίνου δοκίμασαν την τελευταία μορφή φωτοδυναμικής θεραπείας σε 11 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εγκεφάλου και του λαιμού και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: σε όλους οι όγκοι μίκρυναν ή εξαφανίστηκαν. Αν και οι αρχικές δοκιμές είχαν ως στόχο να τεστάρουν την ασφάλεια ενός νέου φαρμάκου που κάνει τα καρκινικά κύτταρα ευαίσθητα στο φως και αυξάνει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, τα πρώτα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά ώστε υπεβλήθησαν σε έγκυρη ιατρική επιθεώρηση προς δημοσίευση.
Ο Κόλιν Χόπερ, ο χειρουργός και επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο ή με μεταστάσεις, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονταν πλέον στη χημειοθεραπεία, παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση. Σε έναν ασθενή με μη εγχειρήσιμο όγκο στη γλώσσα ο όγκος εξαφανίσθηκε, ενώ ένας άλλος με προχωρημένο σάρκωμα στο σαγόνι έζησε 6 μήνες, πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι είχαν προβλέψει οι γιατροί. Οπως εξηγεί ο Χόπερ, «αυτή ήταν έρευνα μιας φάσης με σταδιακή αύξηση της δόσης- δεν περιμένεις τους πρώτους ασθενείς να ανταποκριθούν τόσο θετικά. Ομως στον πρώτο ασθενή στον οποίο δοκιμάσαμε τη θεραπεία είδαμε ο όγκος του να μαυρίζει και να διαλύεται, υπήρξε μια πολύ γρήγορη απάντηση από την περιοχή που είχαμε στοχεύσει. Αυτό συνέβη και στους 11 ασθενείς με τους οποίους ασχοληθήκαμε».
Στη διάρκεια της φωτοδυναμικής θεραπείας εισάγεται φάρμακο στις αρτηρίες του ασθενούς, το οποίο κάνει τα καρκινικά κύτταρα ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως. Στους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκε ένα νέο φάρμακο- γνωστό ως amphinex, το οποίο αυξάνει την ευαισθησία στο φως- 3-4 ημέρες πριν υποβληθούν στη συνηθισμένη χημειοθεραπεία. Επειδή οι όγκοι έχουν υψηλή μεταβολική δραστηριότητα και περιβάλλονται από πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία, το φάρμακο συσσωρεύεται στα καρκινικά κύτταρα και όχι στους υγιείς ιστούς. Όταν στραφεί προς τον όγκο ένα κόκκινο λέιζερ χαμηλής έντασης, απευθείας ή μέσω του δέρματος, το φως προκαλεί μια χημική αντίδραση που κάνει ζημιά στα καρκινικά κύτταρα και ενισχύει τη δράση της χημειοθεραπείας. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά», σχολιάζει ο Χόπερ. «Μπορείς να δεις τον όγκο να γίνεται μαύρος και να πεθαίνει μέσα σε λίγες ημέρες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου